DENISÄNGELPROJEKTET

Här är bakgrundsberättelsen till att DenisÄngelProjektet startade på Facebook, i oktober 2014:
Denis Mukwege, som besökte Skavlan i oktober 2014, är en ödmjuk man, som - trots flera priser och utmärkelser - inte nöjer sig med att glänsa i framgångens ljus. En utmärkelse gör ingen nytta säger dr Denis, om inte omvärlden och makthavarna reagerar och agerar för att få stopp på det som händer i Kongo.
Kvinnor och barn utsatts för våldtäkt, tortyr och övergrepp för att det anses vara ett billigt och effektivt sätt utöva makt samt splittra familjer och samhällen. Kvinnorna och barnen får livslånga men, bara för att man vill komma åt de mineraler som finns i marken. Dessa mineraler används sedan till bland annat mobiltelefoner, datorer och surfplattor. 
Min avsikt är inte att skuldbelägga oss för att vi har dessa tekniska apparater, utan uppmana oss allihop att göra något litet med det vi redan har. Vi kan t ex avsätta lite tid för att göra ett kort eller två. Vi kan också sätta press på t ex mobiltelefoni-industrin, genom att efterfråga rättvis elektronik. På så sätt kan vi rädda liv. 

Usha Deminger bestämde sig för att hjälpa dr Denis och de utsatta kvinnorna år 2013. Hon gör änglar av ull som hon sedan säljer för 120 kr/st för att samla in pengar till DenisÄngelProjektet.
Skavlan-programmet berörde mig djupt och fick mig att AGERA solidariskt i denna fråga. Jag beställde min första ängel och valde att betala 300 kr för den! Usha berättade också att hon, tack vare Pia Buhr, Millan Karlsson och Yvonne Andersson, som gjort och skänkt över 20 st ängelkort till Usha, kunnat sälja dem på marknad för 70-100 kr/st. Jag tyckte att det var ett fantastiskt initiativ och jag kände att jag som papperspysslare också ville vara med och göra skillnad. 


Syftet med DenisÄngelProjektetgruppen på facebook är att var och en gör ett eller flera kort - eller annat "pyssligt", när denne känner för det. 
Det finns inga måsten, bara positiva bonuseffekter av att känna att man kan göra skillnad. Du kan själv välja om du vill ha en ängel på kortet :-). 

Du kan skicka kortet/korten direkt till Usha Deminger (Ström Övra 142, 463 91 LILLA EDET), som kommer att skriva ”Kämpa för livet” och ”Denisängelprojektet” på kortets baksida, för att informera köparen om vart pengarna går. Usha lägger också ned information om Dr Denis arbete och målet med Panzisjukhuset.

Om någon vill hjälpa till att stötta verksamheten ekonomiskt, kan denne sätta in en valfri summa på handelsbankens konto: 6684-661390292. 
Ni kan också kontakta Usha Deminger för att köpa en ängel eller två. 
Tänk på att det inte finns något maxbelopp för vad man vill betala för ängeln :-). 

Jag tackar er alla i förväg och ser redan nu fram emot alla era bidrag. 
Ingen kan göra allt – men alla kan göra något.

Sari

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar